Scurt istoric

Istorie Decembrie 20, 2011

Parohia Săvineşti 1 Colonie este situată la 12 km de oraşul Piatra Neamţ şi la 3 km de oraşul Roznov. A luat fiinţă în anul 2002 prin decizia 795/3.12.2002 a Centrului Eparhial Iaşi, cu binecuvântarea şi aprobarea IPS Mitropolit Daniel. 

   Noua biserică a fost ridicată între Satul Săvineşti şi Colonia muncitorească Săvineşti, iar comunitatea credincioşilor s-a constituit prin venirea în localitatea Săvineşti a muncitorilor şi specialiştilor ce au contribuit la ridicarea Platformei Chimice Săvineşti-Neamţ.

   Biserica parohială , este patronată de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, şi este o mărturie grăitoare a puterii de credinţă, de dăinuire a lucrărilor ei , în poporul lui Dumnezeu dar şi ca împlinire a unui gând tainic din timpul hirotoniei mele pe când se dărâmau biserici în România .

   Piatra de temelie şi sfinţirea noului loc al bisericii s-a făcut în data de 28 aprilie 1991, de către  Preasfinţitul Episcop Calinic Botoşăneanul dimpreună cu un sobor de preoţi.Au urmat  demersurile pentru autorizaţii(24/79 18.06.1993) colectarea de fonduri, şi ridicarea ei din temelie ca o rugă adresată Bunului Dumnezeu dar şi ca o verificare a stării inimilor de ctitori ai Casei lui Dumnezeu  .

  Construirea bisericii a durat până în anul 2000, ridicându-se o frumoasă biserică în stil moldovenesc, având turle înalte şi dimensiuni monumentale.

Pictura interioară a fost începută în anul 2000 şi terminată în 2006. Este o pictură foarte frumoasă, în tehnica «fresco», realizată de pictorul bucureştean Dimitrie Bănică.

    Pe lângă aceasta, s-a împodobit lăcaşul de cult cu  catapeteasma din lemn de stejar, operă a sculptorului Vasile Agavriloaie, din Humuleşti.

    De asemenea, la pictura pe lemn a icoanelor din catapeteasmă a trudit pictorul Mihai Gabur din Negresţi-Neamţ. Apoi au fost ridicate clopotele, policandrele, adus mobilierul bisericesc, covoarele;s-a continuat cu instalaţia de încălzire pe gaz şi cea de aprovizionare cu apă, troiţa de la poarta bisericii , toate sunt donaţiile ctitorilor, a enoriaşilor parohiei, dar şi a credincioşilor din parohiile vecine ca osteneli ctitoriceşti in Cartea Vieţii cea din ceruri deschisă înaintea Împăratului tuturor .

  Ziua când ni s-a cântat « Înnoieşte-te noule Ierusalime… » a fost ziua de 26 august 2007 - sfinţirea bisericii, luând parte mulţime de preoţi(34) şi credincioşi ce s-au împărtăşit din harul Bunului Dumnezeu prin binecuvântarea Prea Sfinţitului Episcop Ioachim Băcăoanul .

   Din 2007 lucrările au continuat şi continuă pentru Cantina socială  si Casa parohială investind până în prezent (2013)  alte 780.000 Ron.

 Sârguinţa de a oferi tuturor doritorilor de rugăciune un nou spaţiu pe măsura dragostei şi credinţei lor , de a închina un nou altar jertfei celei nesângeroase şi de viaţă dătătoare de a ne împlini în opera filantropică, a făcut ca astăzi să vedem şi roade din munca depusă deşi încă mai avem multe încă, până la împlinirea… cea duhovnicescă .

 Dar atâta timp cât va exista dorinţa va fi şi împlinirea ! 

Preot paroh,

 

 

Citește alte articole despre: Scurt istoric